Tesol

at , Darwin, 0800 Australia

English as a Second Language classes in Darwin to assist students prepare for their IELTS tests. General English language classes for immigrants.


Tesol

Darwin , NT 0800
Australia
Contact Phone
P: 0478741157
Website
http://gregnolan85.wix.com/buzz-english

Opening time

  • Saturdays: 09:00- 00:00

Company Rating

2 Facebook users were in Tesol. It's a 15 position in Popularity Rating for companies in Education category in Darwin, Northern Territory

65 FB users likes Tesol, set it to 22 position in Likes Rating for Darwin, Northern Territory in Education category

We settled into converstion, phonics exercise, read alouds for pronunciation checks, and grammar which considered the past perfect. Looking forward to next weekend's class :)

Published on 2015-01-31 22:45:20 GMT

Today's class (30/1/2015) was fun and interesting. Three new students attended and brought some new perspectives to our discussion.

Published on 2015-01-31 22:44:06 GMT

There will be another TESOL session on Saturday 31/1/2015. Currently 3 students are attending. Contact me if you would like to join us. Class time 9am-12pm.

Published on 2015-01-26 04:13:11 GMT

KK isn't phonics per say. KK is a phonetic alphabet developed to resemble English but with Greek symbols to represent the /th/, /sh/ and /ch/ sounds. The long e, a and i sounds are represented by the symbols <i>, <e> and <ai> respectively which reveals the vowel shift between English and European languages.

Published on 2015-01-23 10:30:05 GMT

KK phonics is based on the "A Pronouncing Dictionary of American English", which was written by John S. Kenyon & Thomas A. Knotts. So, KK stands for the last names of both of the people who wrote this dictionary.

Published on 2015-01-23 10:27:57 GMT

For new ESL students, the first day in free. Classes from 9am-12am on Saturday or Sunday mornings. Cost is $50 per student.

Published on 2015-01-23 09:48:19 GMT

Classes start at 9:00am tomorrow morning (Saturday) at the Bathurst Room in the Mantra on the Esplanade. See you there :)

Published on 2015-01-23 09:43:01 GMT

PLEASE NOTE: Sunday classes are available if students cannot make Saturday. If you are interested - contact me. Class time will be 9am - 12am.

Published on 2015-01-19 21:35:02 GMT

This weekend we'll be doing phonics exercises to help create clearer pronunciation, especially the short vowels.

Published on 2015-01-19 11:56:51 GMT

Phrasal Verbs always confuse ESL Learners. The best advice is to practice often. Here's a copy of a free worksheet from ESLPDF.com. Try it. The answers are at the bottom. PHRASAL VERBS | Using phrasal verbs in everyday situations 1 REMEMBER: Several responses might be acceptable - choose the best one: 1. She ___________ the red dress instead of the blue one. a) put on b) placed on c) put off 2. He’s not at work today = He’s ___________ today a) up b) on c) off/out 3. The prisoners were ___________ by the police. a) taken away b) taken off c) taken on 4. I was ___________ ( = surprised) by his reaction. a) taken away b) put on c) taken aback 5. You’re ___________! = You’re trying to trick me (* not in a bad way*) a) putting me off b) putting me on c) putting me out 6. Jim was tired of digging, so his friend ___________. a) helped him in b) helped him over c) helped him out 7. He ___________ his father = He’s similar to his father a) takes after b) takes about c) takes after 8. He ___________ at 7:00 this morning. a) woke about b) woke up c) woke in 9. To string someone ___________ means to keep someone in a state of deception or false hope. a) along b) around c) away 10. I don’t really know this city. Could you ___________ a bit? ( = show me where everything is) a) show me inside b) show me around c) show me down © 2008 ESLPDF.com | Free to use for teachers and students PHRASAL VERBS | Using phrasal verbs in everyday situations 1 ANSWERS: 1) a 2) c 3) a 4) c 5) b 6) c 7) c 8) b 9) a 10) b

Published on 2015-01-17 09:09:01 GMT

Saturday morning classes last for 3 hours and the maximum number of students is 10. The cost is $50 each for the entire morning. Each lesson is planned to suit the students' needs. We cover IELTS Preparation, Grammar Principles, Reading Comprehension, Listening and Speaking Skills, and Academic and General Writing Skills. Location: Bathurst Conference Room in the Mantra Esplanade, Darwin. From 9:00am to 12:00 noon. For info, email: buzzenglish1@gmail.com

Published on 2015-01-17 08:57:48 GMT

Next class commences on January 25 at the Bathurst Conference Room in the Mantra Esplanade, Darwin. From 9:00am to 12:00 noon. For info, email: buzzenglish1@gmail.com

Published on 2015-01-17 02:52:19 GMT

New website launched. Click on buzzenglish.org Hope you like it.

Published on 2015-01-18 09:48:42 GMT

If you would like to attend classes on Saturday, January 25, please email me for a booking. First class is free :)

Published on 2015-01-17 14:09:20 GMT

Visit the website at http://gregnolan85.wix.com/buzz-english Hope you like it -

Published on 2015-01-17 14:04:53 GMT

Welcome to all the ABC students and also to the Online Study students in my classes.

Published on 2015-07-17 10:19:02 GMT

Saturday morning is ready to go. See you all then :)

Published on 2015-02-13 00:17:01 GMT

Hi Everyone. This Saturday's class is all good. 9am-12pm and the Mantra.

Published on 2015-02-04 21:38:17 GMT

VERB TENSES | Reported Speech 1 When we report someone’s words we can do it in two ways. We can use direct speech with quotation marks (“I work in a bank”), or we can use reported speech (He said he worked in a bank.) Fill in each blank with the best possible response: 1. “My parents are coming tomorrow.” She told me that her parents ________________________ tomorrow. 2. “I don’t know why I’m so tired.” My uncle admitted that he didn’t know why he ________________________ so tired. 3. “I will call you tomorrow.” I told her that I ________________________ her tomorrow. 4. “We don’t know who will win the election.” The reporters told us that they didn’t know who ________________________ the election. 5. “Get off the phone!” My mom told me ________________________ the phone. 6. “I have been to Poland.” He claimed that he ________________________ to Poland. 7. “We’re taking a trip to the mountains this weekend.” They said they ________________________ a trip to the mountains this weekend. 8. “Why are you so sad?” My friend wanted to know why I ________________________ so sad. 9. “I don’t know. I’ll tell you tomorrow.” He said that he ________________________ and that he ________________________ me tomorrow. 10. “Are you going out tonight?” My sister wanted to know if I ________________________ tonight. © 2008 ESLPDF.com | Free to use for teachers and students VERB TENSES | Reported Speech 1 ANSWERS: 1) were coming 2) was 3) would call 4) would win 5) to get off 6) had been 7) were taking 8) was 9) didn’t know; would tell 10) was going out

Published on 2015-01-23 10:14:23 GMT

ENGLISH VERB TENSES: present perfect 1 | Level: Beginner Have fun with these: The present perfect is formed from the present tense of the verb have and the past participle of a verb. The present perfect form is for something that started in the past and continues in the present. Change each SIMPLE PAST sentence into a PRESENT PERFECT sentence: EX: John saw that movie. --> John has seen that movie. 1. I tried to help him. ____________________________________________________ 2. Tom spoke to his neighbors. ____________________________________________________ 3. Robert was upset. ____________________________________________________ 4. My cousins moved to another state. ____________________________________________________ 5. My dog slept for three hours. ____________________________________________________ 6. The birds flew away. ____________________________________________________ 7. The picture fell. ____________________________________________________ 8. I walked for two hours. ____________________________________________________ ANSWERS: 1) I have tried to help him. 2) Tom has spoken to his neighbors. 3) Robert has been upset. 4) My cousins have moved to another state. 5) My dog has slept for three hours. 6) The birds have flown away. 7) The picture has fallen. 8) I have walked for two hours.

Published on 2015-01-19 11:17:15 GMT

REPORTED SPEECH In reported speech we usually report what was said at a different time, and so we change the tense to reflect the time which we are reporting. We normally “shift back” one tense. Eg: can - could, say - said, is/am/are - was/were. Direct speech: “I’m not playing football.” Reported later: “He said that he wasn’t playing football.” Sometimes the pronoun needs to be changed. Direct speech: Jane: “I don’t like living here.” (Jane is referring to herself) Reported speech: Jane said (that) she didn’t like living here. (The pronoun she refers to Jane) Other words about place and time may also need to be changed. Direct speech: “I like this car.” Reported speech: He said (that) he liked that car. Direct speech: “I went to Tokyo last week.” Reported speech: She said (that) she’d been to Tokyo the week before.

Published on 2015-10-08 09:33:27 GMT

Ten Tips for Accent Reduction 1.Observe the mouth movements of native speakers and try to imitate them. When you are watching T.V. look at the mouth movements of the speakers. Repeat what they are saying, imitating the intonation and rhythm of their speech. 2.Until you learn the correct intonation and rhythm of English, slow down your speech. If you speak too quickly with the wrong intonation and rhythm, native speakers will have a hard time understanding you. Don’t worry about your listener getting impatient with your slow speech – it is more important that everything you say be understood. 3.Listen to the “music” of English. Don’t use the music of your native language when you are speaking English. Each language has its own way of “singing”. 4.Use your dictionary. Become familiar with the phonetic symbols of your dictionary and look up the correct pronunciation of words that are hard for you to say. 5.Make a list of frequently used words that are difficult for you to pronounce and ask a native speaker to pronounce them for you. Record these words, listen to them and practice saying them. 6.Buy books on tape. Listen and read at the same time. Record yourself reading some sections of the book. Compare the sound of your English with that of the speaker from the book on tape. 7.Pronounce the ending of each word. Pay special attention to “s” and “ed” endings. 8.Read aloud in English for fifteen to twenty minutes each day. This will help you strengthen the mouth muscles that you use when you speak English. Research has shown that it takes about three months of daily practice to develop strong mouth muscles for speaking a new language. 9.Record your own voice and listen for pronunciation mistakes. Many people hate to hear the sound of their voice and avoid having to listen to themselves speaking. However, this is a very important exercise because doing it will help you become conscious of the mistakes that you are making. 10. Be patient. You can change the way you speak but it won’t happen overnight. People often expect instant results and give up too soon. You can change the way you sound if you are willing to put some effort into it.

Published on 2015-05-24 10:32:49 GMT

The Australian Accent is renowned for its lack of regional differences. This is perhaps not surprising given that Britain settled the country fairly late in the history of the Empire (New South Wales was discovered over a decade after America’s Declaration of Independence). But it isn’t quite right to say Australian Accents exhibit no variation: those differences just aren’t particularly regional.. 1.) Broad: the late Steve Irwin. 2.) General: Ex-Australian PM Julia Gillard. 3.)Cultivated: Cate Blanchett. (Blanchett’s somewhat more “British-Sounding” accent may be a result of her being an actress, but her speech nonetheless resembles this type of elevated Australian speech).

Published on 2015-02-21 10:56:14 GMT

Expression warnings requires an understanding of vocabulary and context. Have fun with this exercise below :) .......................................................................................................... VOCABULARY Warnings / Telling someone not to do something 1 REMEMBER: Several responses might be acceptable - choose the best one 1. Don’t call me again! - I have ___________ to you. a) nothing to tell b) nothing to speak c) nothing to say 2. Don’t talk to him - He’s a ___________ person. ( = you can’t trust him) a) two-faced b) double-faced c) two-faces 3. Don’t drink so much wine - You’ll have a ___________ tomorrow. a) head cold b) headache c) head pain 4. You should ___________ on smoking.( = you shouldn’t smoke so much) It’s bad for you. a) cut off b) cut down c) get down 5. Don’t get off here. Get off at the next ___________. a) stoop b) step c) stop 6. Don’t go outside without a scarf. You’ll ___________.( = get sick) a) catch cold b) receive an illness c) be unwell 7. Don’t try to ___________ me ( = trick me) . I’m too smart for that. a) fool b) idiot c) stupid 8. Don’t worry about your interview. You’ll do ___________! a) fine b) smart c) intelligent 9. Don’t try to stop me - I’ve ___________ my mind. ( = I have made a decision) a) called up b) thought up c) made up 10. You should try to be more ___________. He’s going through a difficult time. a) presumptuous b) assuming c) understanding © 2008 ESLPDF.com | Free to use for teachers and students ANSWERS: 1) c 2) a 3) b 4) b 5) c 6) a 7) a 8) a 9) c 10) c

Published on 2015-02-20 22:47:16 GMT

Generated summary (experimental)

Professionally qualified ESL teacher with over 14 years national and international experience.
Buzz English offers study options in all levels, from beginner to advanced.
Group study is the most efficient option for students on a budget.
Contact by email anytime.
(after 6pm weekdays – anytime on weekends)
Applied Linguistic Association of Australia
American Association for Applied Linguistics
Association of Teachers to Speakers of Other Languages
Australian Linguistic Society
English Grammar principles
Reading Comprehension - Critical Reading
Speaking and Listening Skills
Academic and General Writing Skills
Join me for English classes at the Mantra of the Esplande in Darwin.
Parking is easy and the atmosphere adds to the enjoyment of studying and learning.
Classes are held in the Bathurst Room, located in the main lobby of the Mantra.
But it isn’t quite right to say Australian Accents exhibit no variation: those differences just aren’t particularly regional..
1.)
(Blanchett’s somewhat more “British-Sounding” accent may be a result of her being an actress, but her speech nonetheless resembles this type of elevated Australian speech).